MUZICKI ALBUMI SRPSKIH PORODICA IZ DAVNINA

Standard

Koncertna izlozba pocela je predstavljanjem muzickih albuma srpskih porodica nastalih krajem  xIx  i pocetkom xx veka.Danas se Albumi cuvaju u okviru biblioteckih i arhivskih kolekcija. Ti romantocni albumi, unikatni artefakti., zanatski uvezani i ukraseni sa puno truda i osecajem za lepo onog vremena su svedocanstvo o srpskim kucnim muziciranjima u decenijama pred izbijanje Prvog svetskog rata, te o nacinima na koji se srpski nacionalni identitet ispoljavao u ovom periodu.

Istrazivanja koja su prethodila izlozbi obuhvatila su ukupno 27 0vakvih albuma koji se danas cuvaju  u Arhivu muzikoloskog instituta San,.Biblioteci Fakulteta muzicke umetnosti u Beogradu i Narodnoj biblioteci Srbije. Sadrzaj albuma reflektuje slozene muzicke ukuse tog doba, te se po pravilu sastoji iz tkz. druzbene muzike domacih autora,a time su obuhvaceni plesovi, pesme, marsevi i slicno..kao i salonskih komada stranih kompozitora.

Izlozba se odrzava u izlozbenom koncertnom delu Muzeja nauke i tehnike,gde ce muzicari LP DUO sa saradnicima izvoditi muzicka dela sa stranica albuma. U toku citavog izvodjenja bice omoguceno strucno vodjenje za posetioce.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s