199. година од Другог српског устанка у Такову !

Standard

СРПСКА ИСТОРИЈА

Drugi_srpski_ustanakУ оквиру Спомен-комплекса Други српски устанак у Такову данас ће бити одржана државна церемонија којом ће бити обележена 199. годишњица од избијања Другог српског устанка.

Организатор церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова у сарадњи са Општином Горњи Милановац и Министарством одбране, а по завршетку церемоније биће изведен уметнички програм. У Такову крај Горњег Милановца налази се меморијални комплекс посвећен догађајима из 1815. године када је Милош Обреновић, након празничног богослужења у цркви-брвнари на Цвети, позвао окупљене угледне Србе да поново узму оружје у руке и наставе борбу започету 1804. године под Карађорђем. Тиме је почео Други српски устанак који је водио коначном крају турске власти на овим просторима.

У оквиру комплекса, поред цркве-брвнаре, налази се и музејска поставка која је смештена у спомен-школи, дар краља Александра Обреновића, као и монументални споменик који приказује кнеза Милоша у полагању заклетве пред устаничким првацима. У Такову, 23. априла 1815. године, Милош…

View original post 152 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s